Elk product is verkoopbaar, ook de moraal (2002)

Mr. H.Ph.J.B. (Herman) Heinsbroek - Parlement.com


Volkskrant 28-8-2002

Roepen dat normen en waarden moeten worden hersteld is onvoldoende. Moraal moet verkocht worden met harde beelden en goede teksten, meent de minister van Economische Zaken H.Ph.J.B. Heinsbroek in een notitie voor de ministerraad en de premier.

IK hecht er bijzonder aan het vol­gende onder uw aandacht te bren­gen. Naar mijn mening zal de overheid een bewustwordingspro­ces/campagne moeten starten met als doel het her-implementeren van de normen en waarden in onze samenleving, hoe we op een menswaardige en respectvolle manier met elkaar omgaan. De spelregels dus.

Met het alleen roepen dat nor­men en waarden moeten worden hersteld en het invoeren van be­paalde maatregelen komen we er niet. De mensen in Nederland moeten gemotiveerd en geinspi­reerd worden aan dit proces deel te nemen, dat het in hun eigen belang is, wil de samenleving weer leefbaar worden.

Er zal dus bij onze landgenoten een mentaliteitsverandering tot stand moeten worden gebracht (wat een hele klus is) waarbij ik vooral denk aan intensieve cam­pagnes in de pers, op de radio, de bioscoop, maar vooral via televi­sie. Dat kan heel goed, betrekke­lijk snel en effectief, elk `product' is verkoopbaar, het is maar hoe je het verpakt.

Enkele speerpunten:

  • Het respect moet terugkomen voor de onderwijzer, huisarts, le­raar, ouderen enz. Ouders moeten op hun plicht gewezen worden hun kinderen met dit besef op te voeden. Voor oudere, minder-va­liden of vrouwen sta je je plaats af in de trein of bus. je onderwijzer of huisarts, wees heel blij dat ze er zijn en behandel ze met respect. Zonder die mensen leer je niets en word je ziek. Strengere regels op de middelbare school (gele kaart­systeem in de voetballerij werkt zeer effectief). De ouder die 'ver­haal komt halen' omdat zijn kind een oorvijg heeft gekregen dient fors gestraft te worden. Situaties, voorbeelden enz. Dit kun je heel goed met beelden en goede teks­ten in tv-spots onder de aandacht brengen.
  • Het politiegezag dient hersteld te worden. Niet alleen meer blauw en uitgebreidere bevoegdheden (wel heel belangrijk) maar het be­sef dat de politie nodig is en dat je daar bij gebaat bent. Televisie­spots die het beroep een uplift geven, de noodzaak ervan onder­strepen en het gezag herstellen op een consumentvriendelijke maar wel strenge manier. Politielogo met die waakvlam moet weg. Het zijn geen verwarmingsmonteurs of pijpfitters. Logo moet gezag uit­stralen. Strak in het uniform, geen oorringetje, staartjes enz. Dress­code. Situaties, harde beelden. Zonder politie geen veilige sa­menleving.
  • Respect voor de huisarts (drei­gend tekort) is grote noodzaak. Eventueel aanvullen met maat­schappelijk werkers teneinde huisartsen als praatpaal te ontlas­ten. Ga niet voor ieder pijntje, denk goed na, die man of vrouw is er niet voor jouw zere vinger, maar alleen als je werkelijk iets hebt wat je zelf niet op kunt los­sen. Dan krijg je die hulp ook onmiddellijk en zit je straks niet zonder huisarts. Situaties, voor­beelden in televisiespots.
  • Integratie. We hebben nu een­maal een multiraciale samenle­ving. Leer je medemens hoe het hier werkt, praat Nederlands, leg hem of haar de spelregels uit. Te­levisiespots met weer situaties en voorbeelden.
  • WAO. Laat geen zwartwerkers met een uitkering bijklussen. Denk aan de bestaande campag­nes van `toch maar naar de echte dealer' van de autobranche.

Met name deze benadering mis ik in het regeerakkoord en ik zou er graag iets van terug zien in de regeringsverklaring.

Dit soort marketingaanpak waarbij we professionele creatieven (geen vriendjespolitiek) moe­ten betrekken (kleine denktank) kan een groot effect hebben en zal het beroep van politieagent, le­raar, huisarts enz. bovendien weer veel aantrekkelijker maken. Past in deze tijd en is echt vernieu­wend.

Overheid heeft dit soort eigen­tijdse inzet van de media nog nooit gebruikt. Ook president Bush overweegt de inzet van de reclame-industrie en Hollywood bij zijn bestrijding van het terroris­me.

Dan wordt het een stuk gemak­kelijker de belangrijkste regeringsdoelstellingen van meer vei­ligheid, verbeterde zorg, goed on­derwijs, oplossing van het WAO­vraagstuk en geoliede integratie op korte termijn te bewerkstelli­gen.

Het zal ondersteunend werken, misschien zelfs wel meer dan dat, bij onze worsteling met deze pro­blematiek, waarop we in eerste instantie zullen worden afgere­kend. Ik weet dat het onconven­tioneel is maar de tijd en Neder­land zijn er naar mijn mening rijp voor.

H.Ph J.B. Heinsbroek is minister van Economische Zaken.